Alles wat je moet weten over een energielabel voor woningen

Alles wat je moet weten over een energielabel voor woningen

Een energielabel aanvragen, hoe doe je dat en wat kost het? En waarom zou je een energielabel aanvragen? Allemaal vragen die misschien op je afkomen als je eraan denkt om een energielabel aan te vragen. Gelukkig hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld en duur te zijn om een energielabel aan te vragen. Sterker nog, een energielabel aanvragen kan je zelfs veel geld besparen en dat om verschillende redenen.

Een energielabel aanvragen bij een expert

Als je een energielabel aanvraagt, is het verstandig om dit bij een erkende energieadviseur te doen. Ten eerste weet je dan zeker dat zij het energielabel ook officieel kunnen registreren en dat hierdoor het label erkend is. DuraPlus is zo’n onafhankelijk erkend energieadviseur. Zij zijn een verstandige keuze voor bijvoorbeeld een energielabel aanvragen in Arnhem . Maar ook voor andere locaties kun je bij DuraPlus terecht. Zij hanteren een overzichtelijke all-in prijs. Dus geen kleine lettertjes die de kosten achteraf toch ineens onverwachts opschroeven. Daarbij kunnen zij een deskundige inspectie uitvoeren volgens de vastgestelde normen en rekenmethodes, zelf het energielabel opstellen en officieel registreren bij de RVO. Door hun deskundigheid op het gebied van duurzaamheid kunnen ze hierin ook een adviserende rol bieden. Indien nodig kan er een duurzaamheidsscan gemaakt worden of een maatwerk advies worden gegeven. Ook voor een BENG-berekening kun je bij DuraPlus terecht.

Waarom een energielabel aanvragen

Het hebben van een energielabel is verplicht als men de woning of het bedrijfspand gaat verhuren, verkopen of opleveren. Het pand kan zonder energielabel niet eens op Funda worden geplaatst. Een voorlopig energielabel is niet voldoende. Heb je geen officieel energielabel en je gaat toch het pand verhuren, verkopen of opleveren? Dan kan dit een flinke boete opleveren. Voor de particulier kan dit oplopen tot enkele honderden euro’s en voor de zakelijke ondernemer zelfs tot in de duizenden euro’s. Bespaar jezelf dus deze kosten door tijdig het energielabel aan te vragen. Maar het aanvragen van een energielabel heeft nog meer voordelen waarmee je geld kunt besparen en een steentje bij kunt dragen aan het milieu.

Energielabel zichtbaar ophangen

In sommige gebouwen moet het energielabel ook zichtbaar opgehangen worden voor bezoekers en gasten. Bijvoorbeeld in alle overheidsgebouwen, gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m2 of panden die voor publiek toegankelijk zijn. Het energielabel moet hier bijvoorbeeld bij de ingang of naast de receptie hangen. Enkele voorbeelden zijn: sportscholen, banken, hotels, bibliotheek, winkels, scholen en ziekenhuizen. Ook kan de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleren op de aanwezigheid van een energielabel en een boete uitdelen als dit niet het geval is.

Voordelen van het energielabel

Met een energielabel krijg je een goed inzicht in de energie-efficiëntie van een woning of bedrijfspand. Dit geeft zowel de huiseigenaar als de potentiële koper of huurder een goed inzicht in de energieprestatie van de woning of het bedrijfspand. Een woning of een bedrijfspand met een gunstig energielabel heeft vaak lagere energiekosten en biedt ook meestal meer comfort. Dat betekent dat dergelijke energiezuinige woningen of bedrijfspanden ook meer in trek zijn en dus sneller verkocht worden. De waarde van het pand stijgt hier dus ook door. Een verduurzaamd pand is een belangrijke stap als het gaat om je voetafdruk voor het milieu en gelijkgestemden zullen hier zeker waarde aan hechten. Maar ook als je niet zo met het milieu bezig bent, vallen de lagere energiekosten in ieder geval in de smaak.

Duurzaamheidssubsidies en leningen

In veel gemeenten in Nederland bestaat de mogelijkheid om een speciale subsidie of duurzaamsheidslening aan te vragen om het pand te verduurzamen. DuraPlus kan je helpen om te kijken welke subsidies of leningen voor jouw pand en budget geschikt zijn. Dit kan soms betekenen dat je vanaf de eerste dag van de verduurzaming al flink wat geld gaat besparen. Neem gewoon eens contact op met DuraPlus voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte aan. Of het nu alleen gaat om het aanvragen van een energielabel of om de gespecialiseerde BENG-berekeningen voor een project, DuraPlus heeft alle kennis en ervaring in huis.